woensdag, oktober 25, 2006

Pixels en Resolutie…

Wat pixels betreft is de kern van het verhaal: Hoe meer je ervan hebt, hoe groter je kunt afdrukken.
Het standaardregeltje zegt dat je een fotografisch bestand met minimaal een resolutie van 300 pixels per inch (2,54 cm) naar de printer of het fotolab moet sturen.
In een hoogste resolutie van bijvoorbeeld een 4mp-camera (2272 x 1704 pixels) kun je dus afdrukken maken van 2272/300 bij 1704/300 inch. Om het direct in centimeters uit te drukken vermenigvuldig je beide getallen met 2,54. Dit komt dus neer op 19 x 14 cm. In de praktijk blijkt echter dat je bijvoorbeeld met een 4mp-toestel nog makkelijk afdrukken van 20x30 kunt maken. Bovenstaand regeltje is dus niets anders dan een richtlijn.
In de laagste resolutie - 640x400 pixels - zou je volgens dezelfde redenering een maximale vergroting van 5,4 bij 3,4 cm kunnen maken. Zie je nu waar die pixels voor dienen? Hoe meer, hoe groter. Maar waarom dan foto’s opnemen in een klein formaat van 640x400 pixels? Dat past altijd op een beeldscherm en is dus prima geschikt voor computergebruik en om te e-mailen. Komt bij dat hoe minder pixels de foto heeft, des te kleiner het bestand is. Ook dat is weer handig voor e-mail.
Een foto in de hoogste resolutie ziet er op je beeldscherm vaak te groot uit. Je ziet maar een klein deel van je foto omdat het beeldscherm als het ware over veel minder pixels per inch beschikt dan de foto. Vandaar dat die pixels over een groter oppervlak worden uitgesmeerd. Om een foto goed op een scherm weer te kunnen geven, wordt meestal een resolutie van tussen de 72 en 96 ppi gebruikt. Als je zo'n grote foto verkleint, gooi je inderdaad pixels weg, tot je er net zoveel over hebt als, zeg, een 640x400 foto. In dat geval is er geen verschil meer tussen beide foto's.
Nu moet je zeker niet al je foto’s opgenomen in de hoogste resolutie gaan verkleinen tot ze goed op je scherm staan. Wil je daar ooit nog eens een vergroting van maken, dan kan dat niet meer (want je hebt pixels weggegooid). Beter is het om een goede fotoviewer te installeren, die foto's in hoge resolutie wel goed (beeldvullend) op het scherm weergeeft. Irfanview ( http://www.irfanview.com ) is een aanrader, dat is goed en gratis.
Hoop dat je hier wat aan hebt.

donderdag, oktober 19, 2006














Actief clublid met opvallend werk.

Soms dachten we als “ervaren” fotoclub dat we alles al eens gefotografeerd hadden.
Plotseling word je dan door een nieuw lid weer teruggeworpen naar de realiteit.
Frank Brouwers is zo’n nieuw lid met een zeer creatieve geest die, ondanks zijn korte ervaring in de fotografie, ons werk toonde dat we nog niet eerder in onze club zagen.
Hij slaagt erin om zijn beeld-ideeën met behulp van zijn camera en Photoshop perfect te verwezenlijken. Hier een voorbeeldfoto.
Meer foto’s van Frank (alias "Frankyboy") vind je op onze webdisk (zie link hierlangs).

maandag, oktober 09, 2006

Herfstfotografie.

Het is weer herfst.
De meesten van ons maken dan foto’s van paddenstoelen of van de mooie bruine bladeren aan de bomen of op de grond. Meestal als het mooi herfstweer is.
Maar ga ook eens fotograferen als het slecht weer is!
Je beste en sfeervolste foto’s kunnen soms juist ontstaan bij regen, mist of een grauwe, dreigende wolkenlucht.
Mist en nevel kunnen een spookachtig, geheimzinnig effect oproepen en na een flinke bui wordt een doods zwart wegdek plotseling een prachtige glinsterende strook door de reflectie op het laagje water.
Op een bewolkte dag is het licht zachter en minder contrasterend. Ook de kleuren zijn dan zacht en gedempt waardoor je verfijnde en harmonieuze composities kunt vormen.
Maak tijdens een regenbui eens een foto van mensen met paraplu’s, weerspiegelingen in plassen e.d. (wel scherpstellen op de weerspiegeling en niet op het water!).
Vooral als de zon na een regenbui even tevoorschijn komt is de glinstering van de natte bladeren een aangenaam onderwerp om te fotograferen.
Zonlicht op een nevelige of mistige morgen kan ook boeiende resultaten opleveren.
Bescherm bij regen wel je camera door er een doorzichtige plastic afvalzak overheen te doen en de lens vrij te laten. Ook kun je van onder een paraplu fotograferen.
Ik hoop dat ik jullie met dit verhaaltje aangespoord heb om ook bij slecht weer wat meer foto’s te maken.

vrijdag, oktober 06, 2006

Woensdagavond 18 oktober gaan we met zijn allen de architectonische hoogstandjes in "Manhattan aan de Dommel" (Eindhoven) fotograferen. Jacqueline, ons clublid die helaas niet mee kan doen vanwege haar verblijf in Shanghai, stuurde ons, naar aanleiding hiervan, een foto die ze 's nachts van de skyline van Shanghai gemaakt heeft. Als je die overdaad aan hoge torenflats ziet, is het straks maar behelpen in Eindhoven lijkt me...
Op de clubavond, afgelopen woensdag 4 oktober 2006, heeft onze secretaris Jan een afdrukcentrale aanbevolen waarbij je alles vanachter je computer kunt regelen. Kwaliteit is voortreffelijk en alle mogelijke formaten zijn te bestellen... en nog goedkoop ook...
Hier is het web-adres: www.pixum.nl