maandag, oktober 09, 2006

Herfstfotografie.

Het is weer herfst.
De meesten van ons maken dan foto’s van paddenstoelen of van de mooie bruine bladeren aan de bomen of op de grond. Meestal als het mooi herfstweer is.
Maar ga ook eens fotograferen als het slecht weer is!
Je beste en sfeervolste foto’s kunnen soms juist ontstaan bij regen, mist of een grauwe, dreigende wolkenlucht.
Mist en nevel kunnen een spookachtig, geheimzinnig effect oproepen en na een flinke bui wordt een doods zwart wegdek plotseling een prachtige glinsterende strook door de reflectie op het laagje water.
Op een bewolkte dag is het licht zachter en minder contrasterend. Ook de kleuren zijn dan zacht en gedempt waardoor je verfijnde en harmonieuze composities kunt vormen.
Maak tijdens een regenbui eens een foto van mensen met paraplu’s, weerspiegelingen in plassen e.d. (wel scherpstellen op de weerspiegeling en niet op het water!).
Vooral als de zon na een regenbui even tevoorschijn komt is de glinstering van de natte bladeren een aangenaam onderwerp om te fotograferen.
Zonlicht op een nevelige of mistige morgen kan ook boeiende resultaten opleveren.
Bescherm bij regen wel je camera door er een doorzichtige plastic afvalzak overheen te doen en de lens vrij te laten. Ook kun je van onder een paraplu fotograferen.
Ik hoop dat ik jullie met dit verhaaltje aangespoord heb om ook bij slecht weer wat meer foto’s te maken.

1 Comments:

Blogger FEG-Gemert (Jan) said...

In antwoord op enkele vragen: De jongedame op de foto is Marion, een oud-lid van onze club. De foto heb ik destijds zelf gemaakt tijdens een fotoexcursie met als thema herfst. Jan

12:06 a.m.  

Een reactie posten

<< Home