vrijdag, januari 26, 2007

Foto's opplakken en inlijsten.

Het is tegenwoordig niet moeilijk een schitterende afdruk van uw digitale foto te (laten) maken. Veel digitale fotografen beschikken over een eigen fotoprinter die in zes inktkleuren een perfect resultaat op een vel 10x15 cm of A4 papier afdrukt. Voor nog betere afdrukken gaat u naar de fotozaak of bestelt u afdrukken on-line. Hebt u eenmaal een fraaie vergroting van uw favoriete digitale opname, dan volgt de volgende fase: het inlijsten van de foto.

Bijsnijden
Goed, u heeft dus een mooie vergroting van uw digitale opname. Waarschijnlijk wilt u deze eerst bijsnijden. Bij het bijsnijden kunt u witte randen verwijderen, ongewenste stukken van het beeld halen of de foto eenvoudigweg op maat snijden voor een lijst of collage. Wanneer u langs de randen van de foto wilt snijden kunnen voorgedrukte snijtekens handig zijn. Grafische pakketten als Photoshop of Paint Shop Pro zijn in staat dergelijke snijtekens mee te printen.

Mesje of snijmachine?
Gebruik voor het bijsnijden van afgedrukte foto's bij voorkeur een snijmat en een speciaal snijmesje of scalpel. Koop tegelijkertijd een grote stalen liniaal. Leg de foto recht op de snijmat, gebruik de liniaal om de snijrand precies te bepalen en snij met het mesje door het papier en in de mat. Laat het mesje de rand van de liniaal volgen. Herhaal dit voor alle zijden die u wilt bijsnijden. Het resultaat is een perfect bijgesneden foto.

Opplakken
Om uw foto op een achtergrond of in een album te plakken zijn er vele oplossingen. Fotolijm is een optie, maar wees voorzichtig en test de lijm eerst uit op een mislukte afdruk. U kunt ook de bekende Prittstick of Prittroller gebruiken. Pas dan op voor lijmresten. Er bestaan ook spuitbussen met fotolijm. Deze geven een zeer egale lijmlaag. Voor het inplakken in een album is tweezijdig klevende fototape erg handig.

Inlijsten
Laat afdrukken, zeker van uw eigen printer, langdurig drogen voordat u ze achter glas inlijst. De inkt van een inkjetprinter lijkt na een aantal minuten wellicht droog, maar kan toch aan het glas gaan plakken. Wanneer u de afdruk in het zonlicht hangt, bedenk dan dat de inkt van inkjetprinters niet uitzonderlijk lichtecht is. De fabrikanten beloven u een houdbaarheid van 25 jaar, maar dat is een in het laboratorium gesimuleerde waarde. Via de fotozaak gemaakte afdrukken van digitale foto's zien er vaak net iets beter uit en zijn aanzienlijk minder lichtgevoelig.

Bron: Pixelmania

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

prvf dlork [URL=http://www.katesxxx.com]gay porn[/URL] bpgenp d rk j mxb

3:05 p.m.  

Een reactie posten

<< Home